Kirkens historie
Kirkens historie
Set udefra ligner Engum kirke måske nok mange andre landsbykirker fra 1100-tallet, men den indeholder mange spændende detajer, som gør den værd at kigge nærmere på.
Irske munke
Omkring år 950, hvor der dengang var en vikingeboplads i Engum, kom nogle irske munke til området. Her begyndte de at forkynde evangeliet. Kirken blev senere bygget på netop det sted, hvor den første kristne menighed havde til huse. Det er derfor, kirken ligger, hvor den gør, og ikke på et af højdedragene i nærheden.
Kirkens logo
I en sten, der ligger som et dørtrin ved den ved den tilmurede dør i tårnet, er der et indhugget særligt motiv. Motivet er i dag ret udvisket, men en rekonstruktion viser et keltisk kors. Man mener, at motivet er udført at de irske munke, og at stenen har været opstillet uden for menighedens samlingssted. Motivet symboliserer de to første ting, Gud skabte. Det første var lyset; det kreative og ubegrænsede. Det andet var skellet mellem dag og nat; det fastlagte og begrænsede. Modsætninger, som er nødvendige for at udgøre et hele. Engum kirkes logo er inspireret af stenens motiv, der er det ældste vidnesbyrd om kristendommen i Engum.